Podzim klepe na dveře a s ním i stále chladnější rána a večery, i když denní teploty jsou ještě poměrně hřejivé. Teplotní rozdíly mezi ránem a dnem jsou někdy i deset či více stupňů. Takové výkyvy hlavně v tomto období podporují rozvoj virových onemocnění. Dobrou zprávou je, že před infekcemi a viry se dá chránit i vhodnými potravinami. A nejedná se o žádné výjimečné druhy, ve spíži je máte určitě i vy …

Co znamená, že jsou potraviny protiinfekční nebo protizánětlivé?

Určité druhy potravin, zejména zelenina a ovoce, jsou plné sloučenin, díky kterým se zvyšuje vaše obranyschopnost a odolnost vůči útočícím virům a infekcím. V praxi to znamená, že tyto potraviny zlepšují a stimulují imunitu a pomáhají jí lépe čelit různým mikroorganismům vyvolávajícím akutní nemoci. Mají tedy i preventivní účinky av případě rozšíření nákazy máte mnohem vyšší šanci, že neonemocníte, jako například ten, kdo na protiinfekční prevenci ve formě výživy předtím nedbal.

Co tedy zařadit do svého jídelníčku?

Pokud se chcete vyhnout rozšířeným podzimním virovým nákazám, které každoročně zasáhnou drtivou většinu obyvatelstva, je nejvyšší čas začít se denně „dopovat“ těmi správnými potravinami. Které si vybrat?

Česnek

Co víc českého, jednoduššího a dostupnějšího, než prachobyčejný česnek si umíte představit? A přitom jde o protiinfekční bojovníka číslo jedna, kterému umělé prostředky na podporu imunity nesahají ani po paty. Česnek je skutečně bomba, kterou byste v tomto období měli jíst opravdu nejčastěji jak se jen dá. A nemyslíme tím konzumaci pouze v syrovém stavu, přidat si jej můžete do polévky, pečeného masa či brambor. Obsahuje okolo 400 léčivých složek, mezi jinými vitaminy A, B1, B2, D a C, množství jódu a má výrazné antibakteriální, antimykotické, jakož i antivirové účinky. Přezdívaný je také přírodní antibiotikum, přičemž toto označení není vůbec přehnané. Do vařeného jídla ho přidávejte jen těsně před dovařením, aby si zachoval léčivé účinky. Nakupujte nebo pěstujte český česnek! Ten ze španělska nebo číny není tak silný.

Cibule

„Sestra česneku“ je podobně jako on, silná a účinná zbraň v prevenci před viry a infekcemi. Šťáva z cibule má dokonce antibiotické účinky a dokáže vyléčit i některé druhy kašle, rýmu a nachlazení, či jiné akutní probíhající infekce. Je také skvělá prevence před vznikem infekcí, přičemž účinně zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu. Obsahuje poměrně hodně vitamínu C, ale kromě toho i vitamíny skupiny B, A a také minerály jako zinek, draslík, železo, selen, fosfor, vápník či síru. Kromě toho je i zdrojem přírodních antioxidantů, flavonoidů a obsahuje také fytoncidy, které ničí a zastavují růst některých bakterií a mikroorganismů.

Med

Další z dostupných zázraků přírody. Je přírodním antioxidantem a vysoce účinnou prevencí před některými infekcemi a viry. Má výrazné antibakteriální účinky a je skvělou sladkou variantou, jak si nejen pochutnat, ale také pomoci svému zdraví. Obsahuje vitaminy C, B6, thiamin, niacin, riboflavin, vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík, zinek, kyselinu pantonénovou a některé aminokyseliny. Ne nadarmo se říká o čaji s medem jako o léku. Vynikající prevencí před viry je lžička medu každé ráno nalačno.

Třešně

Ano, možná je to překvapivé, že se třešně v našem žebříčku objevují. Muraleedharan Nair, PhD, profesor přírodních produktů a chemie na Michiganské státní univerzitě, zjistil, že extrakt z třešní je desetkrát účinnější než aspirin při tišení zánětu. Pouze dvě čajové lžičky koncentrované šťávy denně mají mít požadovaný účinek.

Zázvor

Zázvor tradičně býval používán na zlepšení trávení. Je klasifikován jako lék proti nadýmání a pro ztišení střev, zatímco je stimulován jejich pohyb. Je znám tím, že snižuje nevolnosti při horečkách, působí proti nevolnosti při cestování a odstraňuje tzv. ranní nevolnost. Navíc podporuje tvorbu žluči a tím výrazně napomáhá k trávení tuků.

Zázvor je též významnou složkou při léčbě zánětů a je vhodný pro přirozenou úlevu od bolesti. Jedna z jeho složek s názvem 6-gingerol je schopná výrazně potlačovat produkci vysoce reaktivních dusíkatých molekul a kysličníku dusíku, ze kterých jinak bývá rychle vytvářen nebezpečný volný radikál peroxynitrid. Navíc zázvor napomáhá tělu chránit zásoby glutathionu (výborného antioxidantu a ničitele volných radikálů).

Ananas

Obsahuje enzym bromelain, který překvapivě dobře tlumí záněty. Jeho účinky nejsou ovlivňovány trávicím procesem, vyšší teploty ho však ničí. Proto je třeba ananas jíst čerstvý nebo mražený či pít čerstvě vymačkanou ananasovou šťávu. Nekonzumujte jej tedy konzervovaný nebo jinak tepelně upravený.

 

Posted by k2gastro 22. září 2017 15:29:00

zpět »