Koupit si pečivo v obchodě je sice rychlejší, ale pokud si jednou za čas upečete své vlastní domácí pečivo, ta chuť a ten pocit za to stojí! Přikládáme recept na klasické tukové rohlíky a také na zdravější variantu - žitné bulky.

 

BÍLÉ ROHLÍKY

 

Ingredience:

- 500 g hladké mouky

- 1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g)

- 300 ml vlažného mléka

- 1/2 lžičky cukru

- 5 g soli

- 60 g oleje, případně másla nebo sádla

- hrubá sůl nebo mák na posypání

 

Droždí umístíme do menší misky, posypeme cukrem a rozšťoucháme vidličkou pokud možno na kaši. Zasypeme lžící mouky z odměřeného množství, přilijeme třetinu mléka, rozmícháme a necháme 10 minut zpěnit na kvásek. Mouku smícháme se solí, olejem, zbytkem mléka a zpěněným kváskem. Vložíme do kuchyňského robota s hnětacím hákem a necháme deset minut zpracovávat na těsto a prohníst. Výsledkem by mělo být hebké, téměř nelepivé těsto, měkké a poddajné jako plastelína. Uhnětené těsto vložíme do mísy lehce vytřené olejem, zakryjeme ho útěrkou, aby neosychalo, a necháme při pokojové teplotě kynout tři čtvrtě hodiny, až získá dvojnásobný objem. Dva plechy na pečení vyložíme pečicím papírem. Těsto vyklopíme z mísy a rozkrojíme ho na čtvrtiny. Každou z nich rozválíme na kruh o velikosti 25-30 cm. Kruh opět rozkrojíme na čtvrtiny. Bereme jeden kousek těsta za druhým, položíme si jej vnější oblou stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhneme do boků. Konce, za které jsme těsto drželi, přehneme zpět do středu, stačí jen zhruba půlcentimetrový camfourek. Plochýma rukama srolujeme těsto do ruličky směrem od sebe. Přeneseme na plech, dodržujeme aspoň pěticentimetrové rozestupy. Hotové rohlíčky potřeme vodou a posypeme hrubou solí nebo mákem.Rohlíky necháme na plechu kynout dvacet minut. Troubu vyhřejeme na 190 stupňů. Oba plechy vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Smícháme lžíci soli se 100 ml vody a po uplynutí této doby potřeme rohlíky slanou vodou. Zároveň otočíme a prohodíme plechy. Dopékáme ještě 7-10 minut do světle hnědé barvy.

 

ŽITNÉ BULKY

 

Ingredience:

- 500g hladké celozrnné (žitné) mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 2/3 kostky droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- lžíce drceného kmínu
- špetka soli
- kmín a sezam na posypání

 

Nejprve si navážíme mouku, uděláme si v ní důlek a v něm založíme kvásek - droždí a trochu vlažného mléka. Jakmile se kvásek začne probouzet, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme lepivé těsto. Přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po dvou hodinách z těsta vytvarujeme bulky, přibližně velikosti dlaně. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě další půl hodinu kynout. Poté už jen potřeme mlékem, posypeme kmínem a sezamem a dáme péct na 170 ° přibližně na 40 minut.

 

Zdroje:

https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-rohliky-recept/

https://readeatandlive.blogspot.cz/2015/11/domaci-zitne-bulky.html

Posted by k2gastro 2. listopadu 2017 10:13:00

zpět »