Letos nás babí léto ošidilo. Dýně však pomalu dozrávají i bez sluníčka, za týden až dva už jich na pultech obchodů najdeme nespočet. Druhů, barev i chutí. Co si z nich můžeme připravit?

 

Dýňový cheesecake

 

Co budeme potřebovat:

Na korpus: sušenky a 4 lžíce másla

Náplň: 2 kelímky mascarpone, 200 g cukru, 250 g rozvařené dýně s cukrem, 3 vajíčka, 3 lžíce polohrubé mouky, 50 g čokolády

 

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Čtvercovou pečicí formu o hraně asi 20 centimetru vyložte pečicím papírem.
2. V míse podrťte sušenky s máslem, abyste získali směs konzistence strouhanky. Natlačte ji na dno formy a dejte na 12 až 15 minut zapéct.
3. Mascarpone našlehejte dohladka, přidejte cukr, dýňové pyré, vejce, mouku. Nechte chvíli odpočinout.
4. Čokoládu nechte rozpustit v míse nad hrncem s vroucí vodou a vmíchejte k ní 250 ml sýrové směsi. Zbylou směs nalijte do pečicí formy, na ni spirálovitě nalijte čokoládovou směs, abyste vytvořili zajímavé mramorování. Pečte 40 až 50 minut.
 

Dýňové rizoto

 

Co budeme potřebovat: 70 g másla, 1 kg dýně hokaidó, cibule, 300 g rýže, 250 ml bílého vína, 1 l vývaru, 100 g parmazánu, 120 g mascarpone, sůl, pepř

1. V pánvi rozehřejte máslo, přihoďte cibuli a nechte ji 5 minut měknout. Pak na ni vložte dýni a opékejte ji 10 minut.
2. Poté přidejte rýži a víno a míchejte 2–3 minuty tak, aby se část vína odpařila. Pak postupně (nejlépe po čtvrtlitrech) přilévejte vývar, míchejte a vařte 25–30 minut, dokud není rýže uvařená al dente (na skus).
3. Vmíchejte parmazán, osolte a opepřete a ozdobte mascarpone.
 

 

Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/cokoladovo-dynovy-cheesecake

http://www.apetitonline.cz/recepty/4264-dynove-rizoto.html

Posted by k2gastro 20. září 2017 14:36:00

zpět »