Ještě jste tento rok nebyli ani jednou v lese na houbách? Velká chyba! Tento rok houbaření letí víc, než kdy dřív. Pokud jste tedy ještě do lesa nevyrazili, doporučujeme vyjít, co nejdříve – dokud houby ještě rostou. Jestli už máte nasbíráno, nasušeno či zamraženo, máme tady pro vás 2 recepty. Jednu rychlovku, kterou si můžete udělat hned jak příjdete z lesa a druhý recept je na luxusní, krémové, italské risotto.

 

RESTOVANÉ HŘÍBKY NA TOPINCE

 

Ingeridence:

  • chléb

  • čerstvé nebo mražené hříbky

  • cibule, česnek

  • citronová šťáva

  • rozmarýn, oregano, tymián

  • máslo

  • olivový olej

  • sůl, pepř, kmín

     

Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme česnek, poté houby. Osolíme a opepříme a přidáme kmín. Pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé bylinky a promícháme. Na závěr přidáme trochu másla. Na druhé pánvi opečeme topinky, potřeme je česnekem a nandáme na ně směs z hříbků.

 

ITALSKÉ RISOTTO S HOUBAMI

 

Ingredience na 5 porcí:

  • 200 g rýže Arborio

  • olivový olej

  • 2 cibule

  • 100 g slaniny

  • 250 g lesních hub

  • 1,5 l zeleninového vývaru

  • sůl, pepř

  • parmezán či jiný tvrdý italský sýr

  • bylinky (rozmarýn, tymián)


    Nejprve si odvážíme rýži. Poté pokrájíme cibulku a pomalu ji orestujeme na kapce olivového oleje. Přidáme pokrájenou slaninu a dále restujeme. Připravíme si vývar. Následně do pánvičky vložíme pokrájené žampiony, rýži a postupně zalíváme vývarem. Osolíme, opepříme. Poté pomalu mícháme ode dna. Když voda začne mizet, přilijeme další naběračku vývaru. Končíme ve fázi, kdy je rýže měkká. Nakonec dochutíme najemno nastoruhaným sýrem. Přisypeme také bylinky. Na talíři ještě risotto posypeme parmezánem.



    http://www.smoothcooking.cz/2014/05/zampionove-rizoto.html

    http://fresh.iprima.cz/recepty/restovane-hribky-s-bylinkami-cesnekem-na-topince

Posted by k2gastro 16. října 2017 15:23:00

zpět »