Konec podzimu je spjat s tradičními zvěřinovými hody. Pokud jste si na ně nestihli někde vyjít, přikládáme recept na tradiční Kančí se šípkovou omáčkou. Nechte si chutnat!
 
KANČÍ SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU
 
Ingredience na 4 porce:
 
- 600–800 g kančí kýty nebo plece
- 10 dkg slaniny nebo špeku v celku
- 1/2 citronu
- tymián
- 4 ks nového koření,4 ks hřebíčku, 4 ks jalovčinek, 2 bobkové listy, trocha skořice
- sůl, kuliček černého nebo zeleného pepře
- 1 dcl červeného suchého vína
- 100–150 g šípkové zavařeniny podle chuti
- 350 ml vývaru
- 1 větší mrkev a stejné množství petržele a celeru
- 3 malé červené cibule
- min. 5 lžic másla nebo sádla, klidně víc
- příp. strouhaný perník na zahuštění
 
Podle stáří masa si buď noc nebo i 2 dny předem připravte vše na nakládání – očistěte a odblaňte maso, smíchejte koření, můžete ho i podrtit v hmoždíři, rozpusťte dostatek másla nebo sádla, nechte v něm koření rozvonět, vymačkejte půl citronu a kolečka můžete nechat uvnitř. Maso našpikujte, klínky slaniny nebo špeku nechte v mrazáku ztvrdnout, pokryjte všude kořenicí směsí, umístěte do nekovové nádoby se vším tím, zatižte (třeba další menší zapékací mísou apod.) a nechte v lednici.
 
V den vaření oloupejte a nastrouhejte kořenovou zeleninu, nakrájejte cibuli, případně připravte vývar na podlévání, zatáhněte maso, není asi třeba přidávat další tuk
když je hnědé, přidejte i koření, které zůstalo spolu s puštěnou šťávou v míse, maso vyjměte z pánve, osolte ho. Na tomhle základu dozlatova orestujte kořenovou zeleninu a cibuli, osolte, vlijte vývar, přidejte šípkovou zavařeninu a červené víno, hned i maso Jestliže máte omáčky radši sladší, plátky citronu v ní nenechávejte vařit, díky kůře může být pak lehce nahořklá, mně to nevadí, mám radši přísnější omage. Přiklopte a takhle můžete buď dusit – jen nechat lehce probublávat – dokud nebude maso měkké. Poté držte maso přikryté v teple, propasírujte omáčku, ochutnejte – dolaďte solí, cukrem… bude-li potřebovat zhoustnout, nasypejte tam strouhaný perník a nechte ještě provařit.
 
 
Zdroje: http://www.menudomu.cz/kanci-se-sipkovou-omackou/
Posted by k2gastro 13. listopadu 2017 12:59:00

zpět »